Mensen met Textiel

Duurzaam textiel

In de hedendaagse samenleving wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Ook in de textielindustrie speelt dit een belangrijke rol. Steeds meer consumenten accepteren geen textiel meer dat onder slechte omstandigheden is geproduceerd of het milieu erg beschadigt. Ondanks dat er steeds meer alternatieven en plannen zijn om de duurzaamheid van de textielproductie te vergroten, heeft de textielindustrie nog een lange weg te gaan. Ook Nederland speelt hierbij een belangrijke rol. Je leest er in dit artikel meer over.

Hennepplant en biologische katoen

Wat is duurzaam textiel

Er wordt over duurzaam textiel gesproken wanneer het een stof betreft die van grondstoffen is geproduceerd waarbij er extra aandacht wordt besteed aan de gevolgen van deze productie voor mens en milieu. Dit is het bijvoorbeeld het geval bij de volgende stoffen:

Het grootste verschil tussen bijvoorbeeld biologisch katoen, zijde en wol ten opzichte van normaal katoen, zijde en wol en andere duurzame stoffen is dat er tijdens de verbouwing geen pesticiden of chemische stoffen gebruikt worden. Deze stoffen zijn schadelijk voor mens en milieu.

Ontwikkeling van duurzaamheid in de textielbranche

Er is nog steeds veel textiel op de markt dat niet volledig duurzaam is geproduceerd. Het verduurzamen van de textielindustrie is een lastig proces dat veel tijd kost. Een aantal problemen die snelle ontwikkeling in de weg staan zijn:

Textielrecycling Wormerveer

Een plaats die tegenwoordig van grote invloed is op de Nederlandse textielindustrie en de duurzaamheid van de textielindustrie in het algemeen, is Wormerveer. In dit dorp staat de allereerste automatische sorteermachine voor tweedehands textiel van de wereld, het consortium T4T. Dit project van Wieland Textiel werd gesubsidieerd door de Europese Unie en kreeg zo de mogelijkheid om de geavanceerde technieken te ontwikkelen. In het consortium wordt textiel dat afgedankt is door consumenten direct gerecycled en is zo een uniek systeem in het ecosysteem van de textiel- en modeindustrie.

Samengeperst textiel

Duurzaam textiel herkennen

Wanneer je als consument wilt overschakelen op het gebruik van duurzaam textiel, dan kun je op de logo`s en keurmerken letten die bijvoorbeeld op kleding wordt gebruikt. Er zijn vele verschillende keurmerken en wanneer het een bepaald textielstuk een keurmerk heeft, dan betekent dit niet automatisch dat het ook compleet duurzaam is. Keurmerken maken namelijk vaak een onderscheid tussen:

Pas wanneer het textiel al deze punten positief heeft benaderd, is het echt duurzaam. In de handige app `Keurmerkenwijzer` kun je alle keurmerken en waar ze precies voor staan terugvinden. Mensen denken vaak dat duurzaam textiel erg duur is, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Er zijn dus zeker opties om op dat gebied duurzamer te leven.